₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Eλ Γκρέκο, «ο Έλληνας» και τα χαμένα έργα του



Ο Eλ Γκρέκο ζωγράφισε ένα και μοναδικό έργο από την Ελληνική Μυθολογία. Ένα για όλα. Τον Λαοκόοντα.


«Εάν μιλήσω, θα στενοχωρήσω μερικούς ...; Εάν πάλι σιωπήσω, δεν θα έχω εκπληρώσει το χρέος μου στην ανθρωπότητα»,

είχε πει κάποτε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Στην απογραφή που συνέταξε ο γιος του μετά το θάνατο τού Γκρέκο, αναφέρονταν 143 ολοκληρωμένοι πίνακες, 45 γύψινα ή πήλινα προπλάσματα, 150 σχέδια, 30 σχέδια για καθώς και 200 χαρακτικά έργα, τα περισσότερα χάθηκαν. Αλλά συνήθως τίποτε δεν χάνεται από μόνο του...

Βρέθηκαν χαμένα έργα του Ελ Γκρέκο και του Γκόγια

Σύμφωνα με το http://www.newsbomb.gr/:
Δύο αριστουργήματα της ζωγραφικής, που είχαν εξαφανιστεί πριν από μια δεκαετία περίπου, ανακάλυψε η ισπανική αστυνομία σε σπίτι στην ανατολική Ισπανία.
Πρόκειται για τα έργα «Η εμφάνιση της Παναγίας της Πιλάρ» του Φρανσίσκο Γκόγια, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 1775 και 1780 και για το διάσημο «Ευαγγελισμό» του Ελ Γκρέκο, του 1570.
Οι δύο ελαιογραφίες, οι οποίες ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή, είχαν παρουσιαστεί σε μια διεθνή έκθεση τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Κατόπιν οι ιδιοκτήτες τους είχαν αναφέρει την εξαφάνισή τους, κατά την επιστροφή τους στην Ισπανία.
Η αστυνομία είχε καταχωρήσει τους δύο πίνακες σε μια βάση δεδομένων έργων τέχνης, εξαφανισμένων ή κλεμμένων, για να αποτρέψει την πώληση τους στο εξωτερικό. Οι έρευνες εντάθηκαν μετά από πληροφορίες τον περασμένο Οκτώβριο, για πιθανή πώλησή τους. Το σπίτι όπου εντοπίστηκαν τα έργα βρίσκεται στην περιοχή Αλικάντε.Για την ζωή και το έργο του Eλ Γκρέκο.



http://www.matia.gr/7/73/7304/7304_1_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: