₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Έλληνες Θρακιώτες στην ΠΓΔΜ


Το 1923 και μετά τη μικρασιατική καταστροφή οι προγονοί τους ξεκίνησαν από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης, για να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά κατευθύνθηκαν βόρεια προς στην τότε Σερβία, προκειμένου να εργαστούν στα ορυχεία της οροσειράς Malesevski. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Πέχτσεβο (Pehčevo, Пехчево), που σήμερα αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, στο ανατολικότερο σημείο της ΠΓΔΜ.


Το Πέχτσεβο αριθμεί σήμερα 5.517 κατοίκους (απογραφή 2002) με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, να έχουν ελληνική καταγωγή, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης. Δεν θα ήταν υπερβολή, να θεωρηθεί πως πρόκειται, για ένα καθαρό ελληνικό χωριό, στην καρδιά της ΠΓΔΜ.
Οι κάτοικοι έχουν απόλυτη γνώση της ελληνικής καταγωγής τους και μάλιστα έχουν συστήσει και πολιτιστικό σύλλογο, με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων – Καλλίπολη – Πέχτσεβο».

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι μιλούν πλέον την ελληνική, αφού ο σύλλογος λειτουργεί και τμήμα Ενηλίκων, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ελληνίδα δασκάλα από τα Σκόπια επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα την μικρή πόλη και διδάσκει ελληνικά σε μικρούς και μεγάλους, ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο.

Στην απογραφή του 2002, ελάχιστοι κάτοικοι κατάφεραν να πολιτογραφηθούν ως "Έλληνες". Οι μεθοδεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταχωρηθούν ως "Μακεδόνες" οι περισσότεροι και άλλοι ως Τούρκοι. (Συγκεκριμένα : "Mακεδόνες" 4.737. Ρομά 390. Τούρκοι 357 και άλλοι 33).
Ο δήμος είναι απομονωμένες και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ φημίζονται για το πρόβειο τυρί που παράγουν.

Πηγή: http://www.northmacedonians.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: